Hvepse

Date Added: April 5, 2013

Author: Andreas

Hvepse hører under arten ’Gedehams’, og er den mest almindelige af arten herhjemme i Danmark. Hvepse har en brod på bagdelen af kroppen. Brodden fungerer som forsvar mod andre dyr (og mennesker), når hvepsen stikker den ind i huden.

Modsat bier, hvis brod knækker af efter et stik, glider hvepsens brod let ud af huden igen og forbliver derved på hvepsen, hvorfor den heller ikke dør til følge af stikket. Mange mennesker oplever før eller siden at blive stukket af en hveps – eksempelvis ved vandet eller i haven. Dette er dog ikke nødvendigvis farligt for et menneske, og svier allerhøjest. Det siges dog, at bliver man stukket af en hveps, og ikke en bi, vil dette gøre en del mere ondt.

Selvom hvepse ikke er direkte farlige, så er der alligevel en enkel situation, man helst gerne skulle undgå. Sidder man eksempelvis og drikker en sodavand, så kan hvepsen tiltrækkes pga. indholdet af sukker i sodavanden, og herefter flyve ned i flasken, dåsen eller glasset.

Opdager man ikke hvepsen i sodavanden i tide, inden man tager den næste tår, så kan hvepsen ende nok så ”fornøjeligt” i halsen og eventuelt stikke som selvforsvar. Eftersom et stik fra en hveps får en til at hæve, der hvor man bliver stukket, er det selvsagt ikke smart, hvis dette sker i halsen. Der kan forekomme farlige vejrtrækningsproblemer, og er man allergisk overfor hvepse, er det direkte dødeligt.

Undgå derfor altid at lade hvepse få lov til at snuppe en tår af din sodavand; sæt låget på flasken efter hver tår, hold øje med dåsen og glasset, og tjek generelt om der ligger en hveps og svømmer rundt dernede, inden du drikker videre.

Hvepse er mest aktive i løbet af sommeren og sensommeren. Midt på sommeren bruger de det meste af deres tid på at samle føde til deres larver, hvilket ikke inkluderer sodavand. Hen ad sensommeren begynder de så at lede efter mere søde sager, og det er her, de generer mest ved udendørs arrangementer, hvor der er sodavand, syltetøj eller lign. i nærheden.