Hvor sikre er små biler?

Date Added: October 26, 2010

Author: Jaran

Folk, der køber små biler er ofte ikke klar over den fare, de kan udgøre i tilfælde af færdselsuheld.  Selvom det er lige så sikkert at køre i små som i store køretøjer, betyder de små bilers svagere rammekonstruktion og placering af chaufføren og passagerer, at du er mere udsat for tilskadekomst, hvis din bil bliver involveret i et sammenstød med en større og stærkere bil.

Talrige undersøgelser har i årenes løb påvist, at små biler som den oprindelige Mini Morris, den gamle Fiat Panda, Daewoo Matiz og Suzuki Swift har højere antal dræbte og alvorligt tilskadekomne end noget andet bilmærke, mens store biler, som for eksempel Land Rover og firehjulstrækkere, er de mest sikre af dem alle.

Dødsfald blandt chauffører af små biler udgør hele syv procent sammenlignet med kun tre procent for firehjulstrækkere, og førere af små og mellemstore biler anses for at have 50 gange større risiko for at blive dræbt i et sammenstød end førere af store biler. Denne statistik omfatter dog kun de mest alvorlige og dødelige kvæstelser, mens forskellen i sikkerheden ikke er mærkbar ved mindre ulykker.

Selvom tallene kan virke chokerende, bør de ikke bruges som det eneste beslutningsgrundlag for et køb af en ny bil. Den omstændighed, at store biler ikke længere dominerer på gaderne og at salget af små biler fortsat stiger viser, at kompakte biler har meget at byde på, hvis man ser på andet end  sikkerhedsaspektet. Det er især de økonomien og manøvredygtigheden, der gør små biler ideelle til bykørsel.   

Den fortsat stigende tilstedeværelse af små biler på vejene også er en god nyhed for fodgængere og cyklister, da de er mindre udsat for alvorlig tilskadekomst eller død hvis de bliver ramt af en lille end en stor og tung bil, mens andre køretøjer involveret i et sammenstød ofte kan slippe af med mindre reparationer, som for eksempel et behov for at udskifte forruden.

Derudover kan visse modeller af små biler prale med et højere sikkerhedsniveau end gennemsnittet, hvilket betyder, at små biler ikke nødvendigvis er mere farlige end andre køretøjer.   Du kan overveje et køb af en bil, der kombinerer de bedste egenskaber fra alle kategorier, som for eksempel en hybridbil. Disse biler reducerer kulstofemissioner og er nemme at parkere. Derfor er små bybiler så populære og de kan også vise sig at være mere holdbare.