På cykel gennem Amsterdam

Date Added: November 15, 2010

Author: Jone O

?

3,5 million turister hvert år kan ikke tage fejl. Hollands hovedstad er perfekt til weekendture og sommerferie. Det er nemlig hyggeligt på en helt særlig måde, som de lokale siger skyldes, at den er Europas mest tolerante by.
Der er mange ting at se i Amsterdam, men den eneste autentiske måde er at se dem fra cyklen. Og så er det også den nemmeste. Prøv for eksempel denne lille køretur, som tager mellem en og to timer, alt efter humør og benkræfter. Bagefter kan du altid hvile ud på et af de mange behagelige hoteller i Amsterdam.
Start ved hovedbanegården, og læg mærke til, at du ikke er den eneste på to hjul i byen. Cyklegaragen foran indgangen har plads til mere end 2500 styks. Sæt dig på plads i sadlen, og drej til venstre, så du kører langs vandet. Her vil du komme forbi Skt. Nikolai-kirken, og bag ved den kan du skimte et lille tårn, som var en del af byens gamle værn. På din venstre hånd vil du også kunne se videnskabscenteret NEMO, der ligner et stort grønt skib. Længere fremme kan du se byens sidste vindmølle, der nu er et bryggeri.
Drej til højre ned ad Schippersgracht lige over for det Maritime Museum. Du befinder dig nu i et område, der også kaldes Plantagen pga. dets haver og stille gader. Kør under den travle Muiderstraat via tunnelen, og læg mærke til den store brune portugisiske synagoge på din højre hånd. Du befinder dig nu i det gamle jødiske kvarter.
Kør lige ud, indtil du når hen til Amstel-floden. Drej til venstre, og læg mærke til den smalle bro på din højre side. Det er den ældste i byen. Kør frem til den næste bro, drej til venstre, og kør ned langs kanalen. Du kommer nu til flere spændende gader, bl.a. Utrechtstraat med de mange flotte butikker. Mens du kører videre, kan du lægge mærke til de mange husbåde og den imponerende arkitektur langs ruten.
Kør ca. halvanden kilometer, indtil du når næsten hen til det imponerende høje spir på kirken Westerkerk.
Fortsat ind i området ’Jordaan’, opkaldt efter det franske ord for have. Området blev oprindeligt bygget som et arbejderkvarter, men ligesom i så mange andre storbyer har det udviklet sig til et velbesøgt område med mange cafeer og endnu flere gæster. Drej til højre ned ad Brouwersgracht, og kør et par gader længere frem, og drej til højre ned ad Herengracht. Du er nu inden for den inderste kanalring, hvor du finder byens største og flotteste huse og flere hoteller. Læg mærke til bygningernes unikke udskæringer, som i gamle dage blev brugt til at identificere husene, før de fik numre. ’Det gyldne sving’ halvanden kilometer længere fremme er det mest berømte område ved kanalerne.
Når du kommer herhen, skal du dreje til højre ind på Nieuw Spiegelstraat og køre hen imod Rijks Museum. Gaden er berømt for sine antikviteter. Drej til højre henne ved museet, og kør ned til Vondelpark, hvor du kan nyde et velfortjent hvil efter strabadserne. Du har nu dannet dig et godt overblik over byen – med den daglige motion som bonus.