Paris

Date Added: October 27, 2010

Author: Jone O

Det var her, Christian Dior satte standarden for feminin chic’ness efter anden verdenskrig, og det er stadig her, at dronninger og konger som Chanel, Saint Laurent, Lagerfield og Gaultier regerer.
Parisisk mode er dog ikke kun haute couture og ekstravagante modeshows for jetsettet og deres entourage. Også de dødelige med en almindelig lønmodtagers pengepung har adgang til lidt ula-la-la i deres garderobe, for i Paris er stangtøj ingen skam.
Det er mode af den slags, der aldrig går af … ja, mode. Og den er kun et billigt fly og et weekendophold væk.

Er du herre og på udkig efter den obligatoriske hvide skjorte og de pudsede sko for ikke at falde for meget ud af gadebilledet, skal du ikke fortvivle. Priserne for de mondæne sæt får ikke svedperler frem på panden som i København, for man behøver ikke at tage til modegaderne Avenue Montaigne og Rue Saint-Honoré for at blive pænt klædt på. En af de mange dépôt-vente-forretninger, hvor de mest modebevidste (og rige) efterlader sidste års kollektioner, kan være et paradis for den økonomisk bevidste shopper med god stil. Det samme gælder i La Vallée Village, en helt lille outlet-landsby, hvor et eller to år gamle mærkevarer sælges til spotpriser med helt op til 60 % rabat.

Har man fundet et godt, og måske lidt billigere, hotel i Paris, er der måske også råd til at spendere lidt mere. Og ingen kvinde bør jo komme hjem fra Paris uden at have mindst et par sko med i kufferten. De færreste kan stå for butikken Christian Louboutin, som i en hyggelig atmosfære præsenterer sine sko, som om det var en udstilling. Designeren er da også en slags kunstner, der har lavet flere mesterværker for fødderne, bl.a. de karakteristiske røde såler og de 80’er-inspirerede knæstøvler i sort og guld. Og hvis du ikke kan finde en sko, der passer, vil designeren selv skræddersy et par til dig. Du finder ham på Rue de Grenelle.

Vil man opleve den allermest eksklusive side af Paris, skal man besøge Place Vendôme. Det er ikke bare her, du finder hotel Ritz, hvor prinsesse Diana opholdt sig før den skæbnesvangre ulykke, det er også svært at finde en mere forgyldt plads i Europa, hvor butiksvinduerne fra juvelerer som Cartier, Boucheron og Chaumet skinner om kap. Og det ekstravagante ligger også i pladsens historie. Det var her, Louis 14. opførte en statue af sig selv i guld, efter at have nedrevet et kloster for at gøre plads til vidunderet. Statuen blev siden erstattet af en lige så selvbevidst Napoleon, der fik sig selv støbt af 1000 russiske og østrigske kanoner. Hotel Ritz var i øvrigt også stedet, hvor Coco Chanel boede i sin egen private suite de sidste 37 år af sit liv.