Songkran – Thailands nytår 2012

Date Added: April 10, 2012

Author: Lillian Hansen

I Thailand fejrer de nytår tre gange om året. Det sker 31. december, til det kinesiske nytår og allervigtigst i forbindelse med deres eget nytår, Songkran, som fejres 13.-15. april (dog nogle steder endnu længere).

Der er masser af billige rejser til Thailand, og hvis man ikke er bange for at blive lidt våd, byder Songkran på en fantastisk oplevelse. En af traditionerne er nemlig at tage hjem til sine hjembyer og strø velduftende vand på familiens ældre – og den tradition har med årene udviklet sig til at blive en regulær vandkamp, som både børn og voksne deltager i.

Traditionen symboliserer, at det forgangne års dårligdomme vaskes væk, så man kan starte på det nye år på en frisk. Songkran menes at være inspireret af det indiske nytår, så der er særligt i det nordlige Thailand fokus på årets vigtigste ferie. I Chiang Mai er der blandt andet en kæmpe parade fyldt med forskellige former for Buddha-symboler. Især på Songkrans sidste dag er man nødt til at være indforstået med, at der bliver vandfestival, så det er en god idé at have sit kamera i en vandtæt beholder denne dag.

Ofte er det dog for danskere lettest at tage med fly til Bangkok, hvortil blandt andet SAS har en direkte rute fra København. Også her er der garant for vandfest, hvor man kan blive sprøjtet til af til lejligheden udsmykkede elefanter, der er lige så farverige som de mange vandgeværer.

Lige netop Songkran er også et pudsigt tidspunkt at besøge Bangkok, særligt hvis man har været i hovedstaden før. I forbindelse med feriedagene tager mange af de fastboende nemlig hjem til familierne i det øvrige Thailand for at vise respekt for deres ældre. De tilbageværende thailændere sørger dog sammen med turisterne for en uforglemmelig nytårsfest!

Uanset om du er til storbyens vandmasser og larm eller de mindre byers lidt mere stille respekt for de ældre, er der i Thailand skruet op for livsglæden og respekten for hinanden, når det er Songkran – og thailænderne elsker at dele deres glæder med turister, så det er bare med at komme af sted!