Stockholm er grønnest

Date Added: November 19, 2010

Author: Jone O

Normal 0 19 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Som den første by nogensinde er Stockholm blevet kåret som Europas grønne hovedstad. Prisen, der fremover skal uddeles hvert år, er indstiftet af Europa-Kommissionen og skal fremme de urbane miljøer i de europæiske hovedstæder. ”I Europa bor mere end 80 % af indbyggerne i byerne, som derfor spiller en vigtig rolle for indbyggernes velbefindende. Det er meningen, at prisen skal inspirere andre til også at gøre en grøn indsats”, siger en talsmand fra kommissionen.
I begrundelsen for kåringen af Stockholm hedder det bl.a., at byen har formået at opbygge et integreret administrativt system, der garanterer miljømæssige aspekter i budgetterne; at byen har skåret 25 % ned på CO2-udledningen per indbygger siden 1990; og at byen har sat som målsætning ikke længere at bruge fossile benzin-brændstoffer i 2050.

Prisen skal gives til den by, der er førende inden for miljøvenlige initiativer i byrummet, og som også kan føre disse ideer ud i livet. De nominerede byer blev vurderet ud fra flere forskellige faktorer: Klimaforandringer, lokal transport, offentlige grønne områder, luftforurening, støj, affald, vandforbrug, rensningsanlæg, bæredygtig udnyttelse af landområder, biodiversitet og miljøpolitikken.

Mere end 40 europæiske byer støtter i øjeblikket initiativet om miljøprisen, heriblandt 21 hovedstæder i Den Europæiske Union.

Vil man med egne øjne se, hvorfor byen vandt over konkurrenterne, er et weekendophold om foråret og sommeren oplagt, hvor man kan opleve den fremragende urbane natur. Her får man også mest ud af byens megen smukke vand, der har givet den tilnavnet Nordens Venedig. For eksempel i parkområderne omkring søen Brunnsviken, hvor man både finder en botanisk have, cafeer og flere bygninger af historisk interesse.

De grønne områder omkring søen her er et af flere eksempler på den engelske parkstil, der pryder byen mange steder. Den er udviklet som en modreaktion på barokkens mere rigide stilart med en ide om at skabe et naturligt udtryk, hvor planterne får lov at vokse mere frit. Går man ned til søens østside, finder man flere bådklubber, det Nationalhistoriske Museum og Stockholms Universitet.

Skal man bo på hotel i Stockholm og stadig være økologisk, kunne man vælge Scandic Hasselbacken på Djurgården i Stockholm, der både har svanemærke og en grøn udsigt til Gröna Lund og Skeppsholmen. Her tager man selvfølgelig en af de cykler, man kan låne gratis på hotellet, og tramper sig ned til verdens første ’ekopark’, som Djurgården er en del af. Derefter skal man selvfølgelig også ned til Rosendahls Trädgård, som er et økologisk paradis for ham og hende, der interesserer sig for have, blomster, grønsager og bæredygtig mad.

Apropos mad, så bør alle økologi-entusiaster en gang i deres liv prøve restauranten Hermans, der har begået den fremragende bedrift at få vegetarisk mad til at smage både godt og spændende. Som bonus får man oven i købet en fremragende udsigt ud over Saltsjön, som man efter middagen kan nyde i en af hængekøjerne. Herfra er der ikke langt til Mosebacke, hvor udsigten fortsætter til langt ud på natten, og der serveres øl og musik til. Skandinaviens hovedstad er grønnere end nogensinde.