Om amning og hvorfor det er en god idé!

Date Added: June 25, 2018

Author:

I denne artikel vil vi redegøre for amning som proces og hvorfor det videnskabeligt er en særdeles god idé at amme sit eget barn, samt de fordele som eksisterer ved at amme sit eget barn og et par teknikker for at lette de negative elementer som uundgåeligt opstår som sideeffekt ved amning.

Begrebet amning kender vi alle samme, da vi højeste sandsynlig selv er blevet ammet af vores moder i starten af vores spæde karriere. Amning er det forløb hvormed en kvinde giver sit barn modermælk til sit barn.

I løbet af den periode, hvor moderen har været gravid er der blevet produceret mælk i hendes brystkirtler og hun er klar til at give det videre til sit barn via amning.

Alle de næringsstoffer som befinder sig i modermælken er nøje tilpasset barnets behov – det drejer sig primært om kulhydrater, fedtstoffer og antistoffer. Et lille barn har brug for amning mange gange i døgnet og den næring er både altafgørende for barnets trivsel og den sociale bånd som knyttes mellem moder og barn.

 

Der er en lang række videnskabelig grunde til amme sig eget barn:

 

  • modermælken som moderen selv producerer repræsenterer den optimale næring til barnet. De næringsstoffer som findes i modermælken passer perfekt til barnets behov.

 

  • aktiv amning fra moderens side er beviseligt med til at øge barnets kognitive og intellektuelle udvikling fra et tidligt stadie.

 

  • – når en moder ammer sit barn reduceres risikoen for infektionssygdomme, specielt diarré, mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner hos barnet betydeligt.

 

  • – amning har også den afledte effekt, at mange kroniske sygdomme som allergi, sukkersyge og fedme reduceres senere i barnets liv.

 

Kort sagt, så er amning en positiv proces du som moder bør omfavne og selvom det kan være hårdt, vil det forbedre dit barns chancer for et mere harmonisk liv.

 

Sådan kan du lette din amning

Det er langt fra altid en dans på roser at stå til rådighed for sit barn hele døgnet. Selvom vi ovenfor fik videnskabens ord for, at amning er overvældende en positiv proces kan det stadigvæk være et hårdt job som moder.

Der er heldigvis nemt at forbedre den måde du ammer på for at opnå mindre træthed, anstrengthed og generelt mere overskud i hverdagen.

Her er en række ting og situationer som du bør være opmærksom på at inkorporere i din amning for at lette processen:

 

  1. Selve den måde du ammer dit barn på, også kaldet ammestillingen, er vigtig at være opmærksom på. Den traditionelle ammestilling er værd at øve sig på til perfektion – her skal du sørge for, at dit barn ligger tværs imod din mave med sit ansigt imod dit bryst. På den måde kan barnet ubesværet nå brystet i afslappet stilling.

 

  1. Ved at anvende en ammepude gør du hele amningen mere behagelig og afstressende for både barnet og dig selv. Helt konkret, så er en ammepude formet til at give moderen komfort i ryggen ved at hvile nakken, imens barnet får mælk. Der findes et væld af ammepuder i varierende kvalitet som du kan investere i, men det anbefales at kigge efter én af økologisk kvalitet for at reducere risikoen for allergi.

 

  1. Et godt tip er også at træne dit barns sutteteknik. Eftersom du vil komme til at amme dit barn over en lang tidsperiode er det vigtigt at undgå sår, smerter og generel ømhed. Sørg derfor for, at barnet har brystvorten så langt inde i munden som muligt – dette vil nemlig aktivere sutterefleksen og nedsætte sandsynligheden for bidereaktioner. Efterstræb, at dit barns hage rører dit bryst i afslappet positur og at dets næse er fri.

 

Læs mange flere gode råd på Netdoktor.dk, der også er vores kilde til denne artikel.